Het plaatsen van gipsplaten (ook wel gipskartonplaten genoemd) is een geweldige manier om een kamer te renoveren of een nieuwe ruimte in je huis te creëren. Of je nu een doorgewinterde klusser bent of een beginnende doe-het-zelver, met dit stappenplan kun je gemakkelijk aan de slag. We nemen je stap voor stap mee van het bevestigen van de gipsplaten tot het afwerken en schilderen. Lees verder en ontdek hoe je dit project succesvol kunt voltooien!

Stap 1: Voorbereiding

Benodigde materialen en gereedschappen:

 • Gipsplaten
 • Metal studs of houten regels
 • Schroeven of spijkers
 • Accuboormachine of hamer
 • Waterpas
 • Rolmaat
 • Gipsplaatsnijder of stanleymes
 • Vulmiddel en plamuurmes
 • Schuurpapier
 • Primer en verf
 • Afdekfolie en schilderstape

Zorg ervoor dat je werkruimte schoon en vrij van obstakels is. Meet de muren nauwkeurig op en bereken hoeveel gipsplaten je nodig hebt. Vergeet niet om extra platen te kopen voor het geval je een fout maakt of een plaat beschadigd raakt.

Stap 2: Frame Maken

Voordat je de gipsplaten kunt bevestigen, moet je een stevig frame maken. Gebruik metal studs of houten regels om een raster te maken waar de gipsplaten op bevestigd kunnen worden.

 1. Markeer de positie: Teken op de vloer en het plafond waar de regels of studs moeten komen.
 2. Bevestig de regels: Begin met het bevestigen van de horizontale regels aan het plafond en de vloer. Gebruik schroeven of spijkers om ze stevig vast te zetten.
 3. Verticale regels: Plaats de verticale regels met een tussenruimte van ongeveer 60 cm. Zorg ervoor dat ze waterpas staan.

 

Stap 3: Gipsplaten Bevestigen

Nu het frame klaar is, kun je beginnen met het plaatsen van de gipsplaten.

 1. Snijd de platen op maat: Gebruik een gipsplaatsnijder of stanleymes om de platen op de juiste grootte te snijden. Zorg ervoor dat de snijkanten glad zijn.
 2. Plaats de platen: Begin in een hoek en werk systematisch. Bevestig de platen aan het frame met schroeven of spijkers. Plaats de bevestigingen ongeveer om de 20 cm.
 3. Laat ruimte voor naden: Zorg ervoor dat er een kleine ruimte blijft tussen de platen om latere scheurvorming te voorkomen.

 

Stap 4: Naden Afwerken

Voor een strak en professioneel resultaat moeten de naden tussen de gipsplaten netjes afgewerkt worden.

 1. Breng vulmiddel aan: Gebruik een plamuurmes om een laag vulmiddel aan te brengen op de naden en over de schroefgaten.
 2. Plaats gaasband: Druk een stuk gaasband in het natte vulmiddel om extra stevigheid te geven.
 3. Tweede laag vulmiddel: Breng nog een laag vulmiddel aan over de gaasband en de naden. Strijk dit glad met het plamuurmes.
 4. Schuren: Laat het vulmiddel goed drogen en schuur het dan glad met fijn schuurpapier. Zorg ervoor dat de naden onzichtbaar zijn en de overgang naar de platen naadloos is.

 

Stap 5: Primer Aanbrengen

Voordat je gaat schilderen, moet je een primer aanbrengen om een goede hechting van de verf te garanderen en een egale kleur te krijgen.

 1. Schone ondergrond: Zorg ervoor dat de gipsplaten stofvrij en schoon zijn.
 2. Aanbrengen van de primer: Gebruik een roller of kwast om een gelijkmatige laag primer aan te brengen. Begin bij de hoeken en werk naar buiten toe.
 3. Laten drogen: Laat de primer volledig drogen volgens de instructies op de verpakking.

 

Stap 6: Schilderen en Afwerken

Nu de primer is opgedroogd, kun je de gipsplaten afwerken met een mooie laag verf.

 1. Kies de juiste verf: Kies een kwaliteitsverf die geschikt is voor binnenmuren.
 2. Verf aanbrengen: Breng de verf gelijkmatig aan met een roller of kwast. Begin opnieuw bij de hoeken en werk naar buiten toe. Voor het beste resultaat breng je twee lagen verf aan.
 3. Details afwerken: Werk de randen en hoeken netjes af voor een professioneel resultaat.

 

Gefeliciteerd! Je hebt succesvol gipsplaten geplaatst en afgewerkt. Met dit stappenplan kun je trots zijn op je werk en genieten van je vernieuwde ruimte. Veel succes met je volgende doe-het-zelf project!

We hebben alles voor gipsplaatsen

Gipsplaten

Vulmiddel

Schilderstape

en meer!

Vorige slide
Volgende slide

Spring eens binnen bij Clymans

 

Maandag: 06.00u-18.00u

Dinsdag: 06.00u-18.00u

Woensdag: 06.00u-18.00u

Donderdag: 06.00u-18.00u

Vrijdag: 06.00u-18.00u

Zaterdag: 06.00u-12.00u

Zondag: gesloten