Twee parallelle maatregelen bestaan op dit moment wat het 6%-tarief betreft: een permanente en een tijdelijke.
De permanente bestaat sinds 2007 waarbij een verlaagd btw-tarief van 6% geldt voor het slopen en weer opbouwen van één of meerdere woningen. De regel was enkel van toepassing in 32 centrumsteden om verkrotting en leegstand tegen te gaan.
Vanaf 1 januari 2021 kwam er een tijdelijke maatregel die afloopt op 31 decemeber 2023, waarbij het toepassingsgebied werd uitgebreid tot heel België. Bovendien komen sindsdien niet enkel aannemingswerken, maar ook de verkoop en vestiging van zakelijke rechten in aanmerking. Hierdoor kunnen niet alleen opdrachtgevers-bouwheren genieten van het verlaagd tarief, maar voor het eerst ook kopers, zoals projectontwikkelaars.
Maar nu veranderen de regels dus.

Voorwaarden verlaagd btw-tarief (6%) vanaf 1/01/2024

Vanaf 1 januari 2024 blijft het verlaagde btw-tarief van 6% behouden voor onbepaalde tijd en blijft het gelden voor het ganse land. Het tarief zal wel enkel gelden voor projecten van bouwheren-natuurlijke personen.
Bovendien moet het moet gaan om woningen:

    • die gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper zijn
    • en die een bewoonbare oppervlakte hebben van maximum 200 m

 

Dat wil zeggen dat het btw-tarief voor projecten via bouwpromotoren terug 21% bedragen. Sleutel-op-de-deurbedrijven, projectontwikkelaars en private investeerders behoren dus tot de verliezers van deze nieuwe maatregel.

Overgangsmaatregelen

Een stevige wijziging in de regelgeving komt gelukkig met een overgangsperiode. Hieronder zie je wat er nog mogelijk is in 2024. 

  • De tijdelijke maatregel blijft in 2024 voor jou van kracht:  als de omgevingsvergunning werd aangevraagd vóór 1 juli 2023 én de btw opeisbaar wordt uiterlijk 31 december 2024.
  • De permanente maatregel blijft in 2024 voor jou van kracht als: als de omgevingsvergunning werd aangevraagd vóór 31 december 2023 én de btw opeisbaar wordt uiterlijk 31 december 2024 zonder rekening te houden met de sociale voorwaarden  (enige en eigen woning en het oppervlakte van max. 200m²). 
Facebook
Twitter
LinkedIn

Nog vragen? Neem contact op voor meer informatie